Vjenčanice

Sve što trebate znati o nošenju vjenčanog vela

Mlada s osmijehom nosi bijelu vjenčanicu i dugački čipkani veo na dan vjenčanja.

Kažu da je veo ono što pretvara ženu u prekrasnoj bijeloj haljini u mladenku, i mi se slažemo! Nešto je tako romantično u tom lepršavom materijalu i poštovanom običaju, bilo da se radi o velu u obliku kaveza ili katedralne duljine s čipkom na rubovima.

Ali kada je pravo vrijeme da stavite veo? I trebate li nositi veo na prijemu? Ne brinite, mi smo tu za vas.

Ako ste odlučili začiniti svoju vjenčanicu s velom bilo koje vrste, evo nekoliko stvari koje treba imati na umu, prema našim stručnjacima.

Kada staviti veo?

Iako biste možda bili skloni staviti veo čim se obučete u haljinu, prvo razmislite o rasporedu. Ako se spremate na prvom susretu unutar pješačke udaljenosti, zamolite svoje bližnje ili frizera da vam stavi veo netom prije nego što napustite sobu kako bi bila sigurna i na mjestu, ali i da vam ne smeta kod završnih dotjerivanja dok se pripremate za odlazak.

Ulazite u automobil kako biste se odvezli do crkve?

Možda ćete htjeti pričekati da vam stave veo tek nakon dolaska, tako da ga ne biste izgužvali ili izvukli dok ulazite i izlazite iz vozila (što bi također moglo pokvariti vašu frizuru!).

Kada skinuti veo?

Kada ćete skinuti veo potpuno je vaša odluka. Neke mlade, pogotovo one koje nose dulji veo, odluče ga skinuti nakon ceremonije i završenih fotografija, kako bi imale malo više slobode kretanja tijekom prijema.

Druge djevojke zamijene dulju veo za kratki veo preko lica kako bi zadržale svoj mladenkin izgled, a istovremeno izbjegle mogućnost da im se veo zagazi dok plešu.

Ako tijekom ceremonije nosite veo preko lica, razmislite o dvodijelnoj verziji vela, gdje je veo preko lica odvojen od duljeg dijela. Zatim možete ukloniti dulji dio vela, a zadržati dio preko lica.

Kako zadržati veo na mjestu?

Iako je češalj koji je pričvršćen na veo relativno siguran, posljednje što želite je da vam veo otpadne usred ceremonije! Umjesto toga, nakon što pravilno postavite veo, uzmite nekoliko ukosnica koje odgovaraju boji vaše kose. Nježno koristite ukosnice da dodatno pričvrstite veo za kosu, pazeći da su ukosnice skrivene ispod kose. Jedna ili dvije ukosnice s obje strane (ukrižene za dodatnu čvrstoću!) trebale bi biti dovoljne.

Tko treba pomoći pri skidanju vela?

Iako bi vaš frizer bio najbolja osoba koja će vam skinuti veo nakon ceremonije, tražiti od njega da ostane još sat-dva nakon što završe s oblikovanjem frizure možda nije moguće (i moglo bi vam naplatiti dodatno!). Umjesto toga, ili neka vam vjenčani planer pomogne skinuti veo ili neka vaš frizer nauči vašu mamu ili kumu kako najbolje skinuti veo bez narušavanja frizure.

Kada se uklanjaju sve ukosnice koje drže češalj na mjestu, osoba koja vam skida veo trebala bi staviti jednu ruku ispod vela i na vrh češlja, držeći kosu na mjestu. Zatim, drugom rukom nježno povući češalj prema gore. Kada se malo otpusti, ruka i dalje treba lagano pritiskati vašu frizuru, a drugom rukom treba nježno povući češalj iz kose i udaljiti ga od glave, nagnuvši češalj dalje od glave tako da kada se vrhovi zuba izvuku, češalj bude pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na stražnji dio glave.

Tagovi