Vjenčanice

Kako odrediti veličinu svoje vjenčanice

Kada kupujete vjenčanicu, važno je razumjeti da se postupak određivanja veličine razlikuje od kupovine obične odjeće. Kako biste lakše odredili veličinu svoje vjenčanice i bez stresa, razmotrite sljedeće stručne savjete.

HINT: nije ista kao vaša uobičajena veličina.

Kada kupujete vjenčanicu, važno je razumjeti da se postupak određivanja veličine razlikuje od kupovine obične odjeće. Kako biste lakše odredili veličinu svoje vjenčanice i bez stresa, razmotrite sljedeće stručne savjete:

 • Zaboravite na uobičajene veličine odjeće: vjenčane veličine su različite i često su manje od svakodnevnih veličina odjeće. Nemojte se iznenaditi ako trebate isprobati haljine koje su veće od vaše uobičajene veličine.
 • Neka vas izmjeri profesionalac: Posjetite salon vjenčanica ili krojača kako bi vam mjere bile točne. Izmjerit će vam poprsje, struk i bokove, što su ključna područja za određivanje veličine vaše haljine. Na temelju vaših mjera, konzultant može preporučiti odgovarajuću veličinu za svakog dizajnera ili brend.
 • Budite spremne na preinake: Gotovo svaka mladenka treba neke preinake kako bi postigla savršeno pristajanje. Vjenčanice se obično izrađuju u standardnim veličinama, ali su zamišljene da budu prilagođene vašem obliku tijela. Suradnja s iskusnom krojačicom ili krojačem ključna je kako bi vaša haljina besprijekorno pristajala na vaš veliki dan.
 • Razmotrite tablicu veličina dizajnera: Svaki dizajner može imati svoju jedinstvenu tablicu veličina. Kada budete imali ideju o robnim markama koje vas zanimaju, provjerite njihovu tablicu veličina kako biste shvatili kako njihove veličine odgovaraju vašim mjerama. To će vam dati opću smjernicu pri isprobavanju haljina.
 • Komunicirajte sa Salonom vjenčanica: kada dogovarate sastanke u salonima za vjenčanice, obavijestite ih o svojoj uobičajenoj veličini odjeće i bilo kakvim specifičnim nedoumicama u vezi s pristajanjem. To će im pomoći da odaberu haljine za koje je vjerojatnije da će odgovarati vašem tipu tijela i učiniti iskustvo kupnje učinkovitijim.
 • Zapamtite, pronalaženje savršene vjenčanice proces je i normalno je isprobati različite veličine i stilove prije nego što otkrijete “onu pravu”. Ostanite otvoreni, vjerujte stručnosti savjetnika za mladenke i dajte prednost onome što haljina čini da se osjećate umjesto da se fokusirate samo na broj na etiketi. U konačnici, cilj je pronaći haljinu u kojoj ćete izgledati i osjećati se lijepo na vaš poseban dan.

Kako odrediti veličinu svoje vjenčanice

Neka vas izmjeri stilist za mladenke: kada posjećujete svadbene salone, dopustite svadbenoj pratnji da vas izmjeri koristeći svoje profesionalne alate. Imaju iskustva u mjerenju mladenki i mogu osigurati točne mjere. Ovaj korak je ključan za određivanje najboljeg pristajanja vašoj vjenčanici.

Nemojte se oslanjati samo na svoju standardnu ​​veličinu haljine: vjenčanice se obično razlikuju po veličini od obične odjeće. Dizajnirane su s drugačijom tablicom veličina i mogu biti veće. Umjesto da pretpostavljate veličinu svoje haljine na temelju vaše svakodnevne veličine odjeće, usredotočite se na svoje stvarne mjere.

Uzmite u obzir mjere za najveći dio vašeg tijela: Vjenčanice su napravljene da pristaju najvećem dijelu vašeg tijela i mogu se promijeniti kako bi odgovarale ostatku vaše siluete. Kada isprobavate haljine, obratite pozornost na pristajanje oko grudi, struka i bokova i odaberite veličinu koja odgovara najvećoj mjeri.

Planirajte preinake: Čak i ako nađete vjenčanicu koja vam u početku dobro pristaje, preinake su često potrebne kako bi se postiglo savršeno pristajanje. Vjenčanice su zamišljene da budu krojene prema vašem specifičnom obliku tijela, stoga je važno raditi s vještom krojačicom ili krojačem kako biste napravili potrebne prilagodbe.

Imajte na umu preinake kada kupujete na lageru: ako odlučite kupiti vjenčanicu na lageru, imajte na umu da preinake još uvijek mogu biti potrebne. Nemojte misliti da će vam haljina savršeno pristajati bez ikakvih prilagodbi. Proračun za preinake kako biste osigurali da je haljina posebno prilagođena vašem tijelu i pruža idealan oblik.

Zapamtite, cilj je pronaći vjenčanicu koja laska vašoj figuri i u kojoj se osjećate samouvjereno i lijepo na vaš poseban dan. Dobivanjem točnih mjera i planiranjem preinaka, moći ćete pronaći savršen kroj za svoju haljinu iz snova.

Razlika između vjenčanih i konfekcijskih veličina

Vjenčanice su općenito male: vjenčane veličine često se razlikuju od uobičajenih veličina odjeće. Vjenčanice su obično manje od standardnih konfekcijskih veličina. Ova tradicija potječe iz europskih tablica veličina koje datiraju iz 1940-ih. Kao rezultat toga, možda ćete morati odabrati haljinu koja je dva do tri broja veća od vaše uobičajene konfekcijske veličine.

Ne opterećujte se brojevima: važno je upamtiti da je broj veličine na vašoj vjenčanici samo broj. Ne dopustite da to postane izvor stresa ili pritiska tijekom vašeg iskustva u kupnji haljine. Usredotočite se na pronalaženje haljine koju volite i u kojoj se osjećate udobno i samouvjereno, umjesto da se fiksirate na oznaku veličine.

Odredite prioritet kako se osjećate u haljini: Najvažniji aspekt odabira vjenčanice je kako se osjećate kada je nosite. Cilj je pronaći haljinu u kojoj se osjećate najbolje i odražava vaš osobni stil i viziju za dan vašeg vjenčanja. Dakle, umjesto da ste opsjednuti veličinom, dajte prednost pronalasku haljine koju volite i koja laska vašem obliku tijela.

U konačnici, kroj i silueta haljine bitniji su od broja veličine. Surađujte sa stilistima za mladenke koji vas mogu voditi kroz proces uklapanja i pomoći vam pronaći haljinu koja naglašava vaše najbolje crte i u kojoj ćete se osjećati lijepo na vaš poseban dan.

Razlika u veličini na temelju stila i dizajnera

Varijacije u veličini mogu postojati čak i unutar različitih marki vjenčanica. Svaki dizajner može imati svoju jedinstvenu tablicu veličina, pa je važno to imati na umu kada isprobavate haljine. Nadalje, stil i silueta haljine također mogu utjecati na pristajanje i veličinu. Različiti dizajni, kao što su sirena, A-kroj, balske haljine ili korice, imaju različite oblike koji mogu zahtijevati prilagodbe u veličini. Na primjer, pripijena haljina u stilu korzeta može imati drugačije mjere i zahtjeve u vezi s veličinom u usporedbi s lepršavom haljinom u stilu carskog struka.

Kako biste učinkovito prevladali te razlike, ključno je blisko surađivati ​​sa salonom za vjenčanje i njegovim stručnim osobljem. Oni vas mogu voditi kroz postupak odabira veličine, dati preporuke na temelju vašeg oblika tijela i mjera te vam pomoći pronaći haljinu koja laska vašoj figuri i koja je u skladu s vašim stilskim preferencijama.

Zapamtite, pronalazak savršene vjenčanice ovisi o tome kako se u njoj osjećate i kako naglašava vašu individualnu ljepotu. Nemojte se previše zaokupiti brojevima ili varijacijama u veličini. Usredotočite se na pronalaženje haljine koju volite i u kojoj se osjećate samopouzdano i blistate na dan vašeg vjenčanja.

Kako se pravilno izmjeriti za vjenčanicu

Doista je vrlo preporučljivo profesionalno izmjeriti vjenčanicu jer oni imaju stručnost i iskustvo da osiguraju točna mjerenja. Međutim, ako više volite sami mjeriti, važno je slijediti odgovarajuće smjernice kako biste dobili najtočnija moguća mjerenja.

Evo nekoliko savjeta za samostalno mjerenje:

 • Nosite samo svoje donje rublje i uklonite svu vanjsku odjeću koja bi mogla ometati točna mjerenja.
 • Koristite savitljivu mjernu traku i držite je paralelno s podom za dosljedne rezultate.
 • Izbjegavajte pretjerano zatezanje trake ili puštanje da visi previše labavo. Trebao bi biti tijesno uz vaše tijelo bez pritiskanja vaše kože.
 • Izmjerite sljedeća područja:
 • Duljina: Počnite od ključne kosti i mjerite do željene duljine ruba.
 • Poprsje: Omotajte traku oko najvećeg dijela prsa, obično preko linije bradavica.
 • Prirodni struk: Izmjerite najuži dio struka, koji se obično nalazi iznad pupka i ispod prsnog koša.
 • Bokovi: Izmjerite oko najvećeg dijela bokova, pazeći da je traka postavljena preko kostiju kukova.
 • Zabilježite svoje mjere i ponesite ih sa sobom na vjenčani termin. Ovi brojevi mogu poslužiti kao referenca za svadbenog pratioca tijekom procesa uklapanja.
 • Imajte na umu da vlastita mjerenja možda neće biti točna kao profesionalna mjerenja. Stoga je preporučljivo da konzultant za mladenke ponovno potvrdi vaše mjere tijekom probiranja haljine kako biste osigurali najbolje moguće pristajanje.


Što očekivati ​​s preinakama vjenčanica

Prilagođavanje vaše vjenčanice kako biste joj savršeno pristajali bitan je korak koji ne smijete zanemariti. Iako mnogi saloni za vjenčanice nude usluge preinake, imate slobodu odabrati vlastitog krojača od povjerenja ako želite. Kako biste osigurali besprijekorno pristajanje, preporučljivo je započeti proces preinake dovoljno unaprijed. Nastojte zakazati svoje početno provjeravanje tri do četiri mjeseca prije dana vjenčanja. Osjetljive tkanine, zamršeni detalji ili složene preinake mogu zahtijevati dodatno vrijeme, stoga je rano planiranje ključno. Odabir vještog krojača je ključan. Zatražite preporuke od prijatelja, obitelji ili stručnjaka za vjenčanja i dogovorite konzultacije kako biste razgovarali o svojim specifičnim potrebama i preferencijama. Jasna komunikacija ključna je za oživljavanje vaše vizije.

Važno je održavati dosljednu težinu tijekom cijelog procesa izmjene. Značajne fluktuacije mogu utjecati na konačno pristajanje, rezultirajući dodatnim izmjenama ili kompromisima. Ako očekujete promjene u težini, posavjetujte se sa svojim krojačem kako biste izradili prikladan vremenski raspored promjena. Pripremite se za višestruka podešavanja, jer postizanje savršenog uklapanja često zahtijeva nekoliko podešavanja. Dođite na sve zakazane sastanke i pošaljite povratne informacije kako biste bili sigurni da vaša haljina ispunjava vaša očekivanja.

Zapamtite, preinake su normalan dio putovanja vjenčanice, a uz stručnost vještog krojača, vaša će haljina biti skrojena do savršenstva, poboljšavajući vaš cjelokupni izgled mladenke.