Prijatelji i obitelj

Kako se nositi s toksičnim članovima obitelji?

toksičnim članovima obitelji
toksičnim članovima obitelji
Ako trenutno organizirate svoj poseban dan, vjerujte nam kada kažemo: potpuno razumijemo ogromnu prirodu zadatka. Naravno, svaki par želi izbjeći bilo kakve pogreške tijekom procesa planiranja vjenčanja. Najbolji način da to postignete je kroz precizno planiranje unaprijed i temeljito istraživanje, opremajući se potrebnim znanjem da se uhvatite u koštac sa svim zamršenim detaljima. Zato smo za vas istražili, kako glatko upravljati složenim svijetom planiranja vjenčanja i kloniti se uobičajenih zamki i nepotrebnog stresa.

Kako se nositi s toksičnim članovima obitelji tijekom planiranja vjenčanja?

Stručnjak za odnose daje svoje mišljenje o tome kako se nositi s ovom osjetljivom situacijom.

U teoriji, razdoblje zaruka i planiranja vjenčanja trebalo bi biti zabavno vrijeme. Možete rezervirati prostor, isprobati haljine i kušati različite torte za vjenčanje.

No, planiranje vjenčanja može biti stresno, posebno kada su uključeni članovi obitelji. Neki daju neželjena mišljenja, drugi mogu vršiti pritisak na vas da stvari obavite na određeni način. Teško je znati je li riječ o normalnoj tjeskobi prilikom planiranja vjenčanja uzrokovanoj obitelji ili je netko jednostavno toksičan.

Ako je to ovdije slučaj, što trebate učiniti.

Evo objašnjenja načina za određivanje je li ponašanje člana obitelji toksično, kao i strategije za rješavanje situacije. S ovim savjetima možete eliminirati negativnost i usredotočiti se na sreću vašeg vjenčanja.

Znakovi toksičnih članova obitelji

Postoji razlika između člana obitelji koji je dosadan ili neugodan i toksičan. Osoba ili odnos je toksičan kada uzrokuje ozbiljnu štetu ili emocionalnu bol na redovitoj ili ponavljajućoj osnovi.

Obično nije da je osoba toksična, već da je odnos između vas toksičan. Ili je njihovo ponašanje toksično. Ili oboje. Ako vaša interakcija s osobom uvijek rezultiraju lošijim osjećajem, umjesto boljim, moguće je da se suočavate s toksičnim odnosom. Možda primijetite da imate snažne negativne emocionalne reakcije na njihovo ponašanje ili razgovore s njima, da se osjećate omalovaženo ili nevažno.

Možda imate osjećaj da uvijek hodate po jajima ili da se osjećate manipulirano. Ako ta osoba dovodi u pitanje vašu vlastitu stvarnost ili vaša mišljenja, to također nije dobar znak. Još jedan ključni pokazatelj da je odnos toksičan je ako ste osobi rekli da vam je neugodno zbog njihovog ponašanja, ali oni se ne mogu promijeniti.

Svi mi imamo uspone i padove s ljudima s kojima smo bliski, ali znate da je izvan norme ako se to dogodilo nekoliko puta i/ili ako osoba ne želi ili nije sposobna promijeniti svoje ponašanje kada ste pokušali izraziti kako se osjećate. Ako je osoba promjenjiva (nikad ne znate što možete očekivati od njih ili se osjećate kao da hodate po jajima u njihovom prisustvu), ako ne poštuju vaše granice ili imaju namjeru kontrolirati Vas i vaše odluke, to su svi upozoravajući znakovi.

Kako odgovoriti toksičnim članovima obitelji

Ako se suočavate s negativnošću od strane obitelji, evo kako se nositi sa situacijom. Razgovarajte s njima. Prvi korak je razgovor s osobom izravno o zlostavljanju. Razmislite o osjećajima i iskustvima koja ste doživjeli zbog njihovog određenog ponašanja i razgovarajte s njima o tome. To može biti jednostavno rješenje.

Neki ljudi nemaju pojma o utjecaju koji imaju na druge i upućivanje na određene stvari može riješiti problem. Prvi korak prema izlječenju odnosa može biti pružanje prednosti sumnje. Ako znaju kako su vas povrijedili i ako im je stalo, ispričat će se i promijeniti.

Postavite čvrste granice

Nažalost, suočavanje s problemom ne djeluje uvijek. Ako umanjuju vaše iskustvo, brane svoje ponašanje ili manipuliraju razgovorom kako bi promijenili temu ili ‘igrali žrtvu’, to je rezultat (većeg) toksičnog ponašanja. To je pokazatelj da biste trebali postaviti čvrše granice. Postavljanje granica ne znači nužno isključivanje osobe iz svog života ili potpuno prekidanje veze. Glavni cilj je stvoriti distancu. Ne morate uključiti toksičnog člana obitelji ako to ne želite. Ne morate se svađati s njima kad znate da to neće voditi nikamo. Također se ne morate uključiti ako vam viču ili vam nanose bol. Možete reći ‘Ne mogu razgovarati s tobom kad vičeš na taj način. Preporučuje da imate pripremljen scenarij u glavi koji ćete koristiti kad god ste blizu tog člana obitelji, tako da ste dobro pripremljeni i da vas ništa ne iznenadi.

Kada prekinuti veze s toksičnim članom obitelji

Ako ste isprobali gornje strategije i nisu uspjele, možda je vrijeme da prekinete odnos s članom obitelji. Ako i dalje osjećate istu razinu stresa, tjeskobe i emocionalne neravnoteže nakon što ste razgovarali s njim izravno, udaljili se od njega i postavili čvrše granice, možda ćete morati prekinuti odnose s njima potpuno. Postoje različiti načini prekida veza s nekim.

Jedna od najboljih strategija koju preporučujemo je napisati pismo ili e-poštu toj osobi kako biste jasno objasnili razloge zbog kojih ne želite biti u njihovoj blizini. Istaknite specifična ponašanja koja su izazvala bol. Govorite o specifičnim osjećajima koje ste doživjeli kao rezultat toga. Možete objasniti i zašto trebate napraviti pauzu i reći stvari poput: Trebam staviti svoje mentalno zdravlje i pozitivne odnose u svojem životu na prvo mjesto. U pismu uključite i korake koje ste poduzeli kako biste poboljšali situaciju u prošlosti prije nego što ste došli do ove drastičnije opcije. Izjavite da je teško donijeti tu odluku, ali da ste uvjereni da je to jedina opcija u ovom trenutku.

Važno je držati se svoje odluke čak i ako druga osoba pokušava uvjeriti da promijenite mišljenje. Zapamtite da ste pokušali učiniti ovaj odnos uspješnim, ali sada je vrijeme da učinite ono što je najbolje za vas, a ne za nekog drugog.

Gdje potražiti podršku prilikom suočavanja s toksičnim članom obitelji

Borba s toksičnim članom obitelji može biti emocionalno i fizički iscrpljujuća, stoga je važno pronaći načine za podršku tijekom ovog razdoblja. Nemojte zaboraviti da planirate vjenčanje uz sve ovo. Preporuka je oslanjanje na članove obitelji i prijatelje koji Vas razumiju i podržavaju. Potražite ljude koji vas vole, brinu o vama i pomažu vam da održite perspektivu.

Također možete potražiti podršku u terapiji ili savjetovanju kako biste dobili objektivnu perspektivu i vještine upravljanja stresom. Ne zaboravite da imate pravo na sretan i zdrav odnos, a ako član obitelji neprestano nanosi štetu vašem emocionalnom blagostanju, važno je prioritizirati sebe i svoju dobrobit.