Pokloni za mladence

Koliko novaca potrošiti na vjenčani dar?

wedding expo poklon za vjencanje za mladence
Prihvaćanje pozivnice za vjenčanje uglavnom je dogovor da sretni par dobije dar, a nitko ne želi izgledati kao da je potrošio premalo novca kada dođe vrijeme za otvaranje darova. Međutim, prihvaćanje pozivnice za vjenčanje znači i prihvaćanje troškova putovanja i smještaja, što može ozbiljno narušiti vaš proračun. Dakle, kako gost može uskladiti sve te financijske obveze i dati paru sjajan dar?

Prihvaćanje pozivnice za vjenčanje uglavnom je dogovor da sretni par dobije dar, a nitko ne želi izgledati kao da je potrošio premalo novca kada dođe vrijeme za otvaranje darova. Međutim, prihvaćanje pozivnice za vjenčanje znači i prihvaćanje troškova putovanja i smještaja, što može ozbiljno narušiti vaš proračun. Dakle, kako gost može uskladiti sve te financijske obveze i dati paru sjajan dar?

Evo pet savjeta koji će vam pomoći da shvatite koliko biste trebali potrošiti na vjenčani dar.

1.Slijedite tradiciju

Kada je riječ o bontonu darivanja, često se sugerira da iznos koji potrošite treba uskladiti s procijenjenim troškom vašeg prisustva na svadbenom prijemu. Dobro pravilo je uskladiti prosječnu potrošnju para po osobi, koja se obično kreće od 100 do 150 Eura. Međutim, ovaj pristup ima svoja ograničenja jer se fokusira na trošak pojedinca. Na primjer, ako vjerujete da par izdvaja 100 Eura za hranu i piće svakog gosta, tada biste vi i vaš gost trebali razmisliti o daru u vrijednosti od 200 Eura.

2.Razmotrite koliko trošite na sami dolazak na vjenčanje

Važno je upamtiti da prisustvovanje vjenčanju već može biti značajna financijska obveza, posebno za vjenčanja na destinaciji ili tijekom vrhunca sezone. Ukoliko već imate troškove za smještaj i putovanje, razumno je pretpostaviti da je par svjestan financijskog opterećenja svojih gostiju. U takvim je slučajevima sasvim prihvatljivo prilagoditi proračun za darove u skladu s tim, budući da je vaša prisutnost na vjenčanju također značajan doprinos.

3.Razmislite o tome koliko ste bliski s parom

Ključno je da na vjenčanju odaberete dar za koji vjerujete da najbolje poštuje prigodu, s obzirom na vaš budžet i bliskost s parom. Prosječan iznos za vjenčani dar obično je oko 100 Eura, što služi kao dobra polazna točka. Međutim, možete prilagoditi ovaj iznos na temelju razine bliskosti koju dijelite s parom. Ako imate jaku vezu ili ste u bliskom srodstvu s parom (i imate fleksibilnost u svom proračunu), razmislite o trošenju više, primjerice približno 150 Eura po gostu (ili 200 Eura za par).

Ako niste tako bliski (ili ste plus jedan, a ne pozvani gost), možete se odlučiti za jeftiniji dar ili dati manji doprinos kupnji dara.

4.Znajte kada ne trebate dati dar

Kako biste maksimalno iskoristili svoj proračun, važno je razumjeti prilike u kojima darivanje nije obavezno. Dok se darovi obično očekuju na vjenčanju i svadbi, postoje situacije u kojima možete uštedjeti novac ako ne donesete dar. Na primjer, zaruke općenito ne zahtijevaju dar, iako je promišljena čestitka za čestitanje paru lijepa gesta. Osim toga, ako ste već značajno pridonijeli u smislu vremena ili novca organiziranjem svadbene svečanosti ili pružanjem usluga kao što je frizer mladenke na dan vjenčanja, ne očekuje se da date dodatni dar. Selektivnim davanjem darova samo na događajima na kojima se tradicionalno očekuju, možete dodatno povećati svoj budžet.

5.Trošite samo onoliko koliko si možete priuštiti

Jedan važan aspekt koji morate imati na umu je da ostanete unutar svojih pristupačnih mogućnosti, bez obzira na to što nalaže etiketa. Ako ustanovite da predloženi iznos dara premašuje vaš proračun, sasvim je prihvatljivo odabrati nešto što se udobno uklapa u vaša financijska ograničenja. U takvim slučajevima razmislite o kupnji nekoliko manjih predmeta koji zajedno daju iznos koji vam odgovara. Ovaj pristup ne samo da vam omogućuje da se držite svog proračuna, već vam daje i priliku da doprinesete praktičnim predmetima koji se često zanemaruju, poput mjernih žlica ili dasaka za rezanje, koji mogu biti korisni u uređenju doma za par. Imajte na umu da je primarna želja para da budete prisutni i da slavite s njima, stoga odredite prioritete svog proračuna u skladu s tim, čak i ako to znači da se odlučite za manji dar kako biste pokrili druge troškove poput hotelske sobe.