Vjenčanice

Razotkrivanje tradicija vjenčanog vea: Povijest i simbolika koja stoji iza njih

vjenčani veo
vjenčani veo

Vjenčani veo tradicije i objašnjenje

Upoznajte povijest i značaj iza vjenčanih vela. Vjenčani veo ima različita značenja za svakoga. Za neke žene, vjenčani veo je jednostavno lijepi dodatak koji upotpunjuje ili ističe vjenčanicu. Za druge, nošenje vela predstavlja duboko poštovanu tradiciju u njihovim obiteljima, kulturama ili religijama. U modernim vjenčanjima, neke mladenke ih smatraju dodatnim troškom ili gnjavažom i radije ih izbjegavaju. Bez obzira jeste li samo znatiželjni o značenju ili povijesti vjenčanih vela ili razmišljate trebate li nositi jedan na svom vjenčanju, imamo sve informacije koje vam mogu pomoći da donesete najbolju odluku.

Povijest vjenčanih vela je da nitko nije potpuno siguran točnu povijest vela, a zapisi variraju ovisno o osobi koju pitate. No većina stručnjaka se slaže oko jedne priče: Može se pratiti korijene vela do Rima, gdje je mladenka nekada hodala niz oltar s velom preko lica kako bi se sakrila od bilo kakvih zlih duhova koji bi joj htjeli stati na put do sreće,

Kasnije je vjenčani veo postao simbol nevinosti i skromnosti mladenke, a mnoge kulture ih i dalje koriste iz tog razloga. Kada su bijele vjenčanice nošene da simboliziraju čednost, tako se uklopio i veo. U mnogim religijama, to je simbol poštovanja prema ženama.

Neke religije imaju specifične tradicije vezane uz veo. Primjerice, u židovstvu se odvija ceremonija nazvana Bedeken u kojoj mladoženja pogleda svoju nevjestu, a zatim joj stavi veo kako bi se osigurao da se ženi pravom osobom. Ova tradicija potječe iz priče o Jakovu, Raheli. Mladoženja pokušava izbjeći Jakovu pogrešku kad se oženio pogrešnom nevjestom. Odnosno simbol da je izabrao pravu ženu za sebe

Židovski mladoženja vjeruje da je veo njegove nevjeste također simboličan čin usredotočenosti na unutarnju ljepotu i kvalitete žene koju ženi. Veo podsjeća mladoženju da je brak ne samo fizičkog svijeta, već i duhovnog.

Za katolička vjenčanja koja se održavaju u crkvi, veo također doprinosi skromnosti mladenke. Većina tradicionalnih katoličkih crkava zahtijeva da ramena mladenke budu pokrivena za vrijeme mise, bilo da se radi o haljini s rukavima ili čipki s mantilom.

Što danas simbolizira vjenčani veo?

Iako neke mladenke još uvijek nose veo iz religijskih ili kulturnih razloga, mnoge ga nose jer im se sviđa izgled. Suvremene vjenčane tradicije čisto odražavaju osobni stil. Mladenke obično biraju veo koji nadopunjuje njihove haljine po duljini i po boji. Čipka, šljokice i biseri mogu se dodati kako bi se dala još osobnija nota cjelokupnom vjenčanom izgledu.

Mnoge mladenke nemaju smjernice ili ograničenja o vrsti vela koje moraju nositi, pa se mogu zabaviti. Danas zaista ne postoje pravila o tome kako bi veo trebao izgledati ili ne. To je zapravo sve o tome da se mladenka osjeća prekrasno na svoj dan vjenčanja, a to je tradicija koju volimo!

Mnoge mladenke također nose veo koji ima značenje za njihove obitelji. Možda postoji obiteljski veo koji se prenosi kroz generacije i koji su nosile mladenke majka, baka ili čak prabaka. Ili neke mladenke izrađuju veo od stare haljine ili komada tkanine koji ima povijest i značaj.

Kako odlučiti želite li nositi veo, i ako da, kojeg tipa?

Danas se vjenčani veo široko prihvaća kao modni dodatak koji upotpunjuje cjelokupni vjenčani izgled. Moderne mladenke koriste vjenčani veo kao način da pokažu svoj osobni stil s naglaskom na tradiciju.

Budući da je ovo najvjerojatnije prvi i jedini put kada ćete nositi veo, preporuka je da isprobate nekoliko stilova kako biste vidjeli što vam se sviđa i u čemu se osjećate ugodno. Duži veo stvara dramatičan ulazak i daju cjelokupnom vjenčanju prekrasan elegantan izgled, dok kraći veovi djeluju svježe i zabavno. “Još jedan detalj koji treba razmotriti je blusher, koji je kraći dio vela koji se obično nosi preko prednjeg dijela lica mladenke dok hoda niz oltar.

Nekim mladenkama možda neće biti važno da nose veo niz oltar ili tijekom ceremonije. No to ne znači da moraju propustiti sve prekrasne fotografije koje vjenčani veo može stvoriti. Čak i ako mladenka odluči da neće nositi veo do oltara tijekom ceremonije, uvijek smatramo da je važno imati veo u sobi za pripremu. To omogućuje vjenčanom fotografu da zabilježi romantične portrete mladenke koje će ona čuvati zauvijek.

Također biste trebali uzeti u obzir očekivanja tradicionalnijih žena u vašoj obitelji. Iako biste trebali biti vjerni sebi i svom osobnom stilu, vašoj majci ili baki može značiti puno da nosite veo. Majke mladenki i bake vole vidjeti svoje kćeri u vjenčanom velu.

Tagovi