Planiranje vjenčanja

5 najvećih pogrešaka u planiranju vjenčanja koje treba izbjegavati

Ako trenutno organizirate svoj poseban dan, vjerujte nam kada kažemo: potpuno razumijemo ogromnu prirodu zadatka. Naravno, svaki par želi izbjeći bilo kakve pogreške tijekom procesa planiranja vjenčanja. Najbolji način da to postignete je kroz precizno planiranje unaprijed i temeljito istraživanje, opremajući se potrebnim znanjem da se uhvatite u koštac sa svim zamršenim detaljima. Zato smo za vas istražili, kako glatko upravljati složenim svijetom planiranja vjenčanja i kloniti se uobičajenih zamki i nepotrebnog stresa.

Ako trenutno organizirate svoj poseban dan, vjerujte nam kada kažemo: potpuno razumijemo ogromnu prirodu zadatka. Naravno, svaki par želi izbjeći bilo kakve pogreške tijekom procesa planiranja vjenčanja. Najbolji način da to postignete je kroz precizno planiranje unaprijed i temeljito istraživanje, opremajući se potrebnim znanjem da se uhvatite u koštac sa svim zamršenim detaljima. Zato smo za vas istražili, kako glatko upravljati složenim svijetom planiranja vjenčanja i kloniti se uobičajenih zamki i nepotrebnog stresa.

U nastavku otkrijte pet najvećih pogrešaka u planiranju vjenčanja koje treba izbjegavati, zajedno s uvidima i savjetima stručnjaka.

  1. Zanemarivanje utvrđivanja proračuna

Određivanje proračuna može se činiti očiglednim, ali to je ključni korak u procesu planiranja vjenčanja – i jedan od prvih zadataka koje biste trebali poduzeti. Prema Najvažniji aspekt proračuna je “razumijevanje razine usluge koju očekujete od usluga koje želite za svoje vjenčanje i imati planera koji može procijeniti ukupne troškove.” Nakon što utvrdite te čimbenike, možete nastaviti s pronalaženjem dobavljača, planiranjem dekoracija i razmatranjem izbora glazbe i hrane. Predlažemo da date prioritet trošenju na ono što vam je najvažnije, a zatim krenite prema dolje.

Upamtite da vaš proračun za vjenčanje utječe na svaki aspekt vašeg velikog dana, od broja gostiju i odabira mjesta do hrane, pića i dekoracija. Ako ne uspijete odrediti proračun, ostajete bez sredstava za praćenje troškova ili razumijevanje što je pristupačno.

  • 2. Ne rezervirate dovoljno rano

Profesionalni organizatori vjenčanja naglašavaju važnost rezerviranja mjesta i dobavljača što je ranije moguće kako bi se osigurao nesmetan proces planiranja. Odgađanje postupka rezervacije može dovesti do poteškoća u osiguravanju željenih dobavljača za željeni datum vjenčanja. Svajetujemo, ako imate određeni stil i lokaciju na umu za svoje vjenčanje, preporučujemo da osigurate svoje mjesto što je prije moguće, jer mogućnosti mogu biti ograničene. Razdoblje od 12 do 18 mjeseci prije željenog datuma je idealno.

Predlažemo da rezervirate mjesto što je prije moguće. Ako imate godinu dana za planiranje, to je fantastično, ali šest mjeseci također može biti dovoljno ukoliko ste fokusirani i motivirani. Međutim, imajte na umu da rokovi mogu varirati ovisno o datumu vašeg vjenčanja i pada li u špicu sezone za vašu odabranu regiju. Za vjenčanja izvan špice sezone može biti dovoljno rezervirati šest do osam mjeseci unaprijed, dok bi oni koji su domaćini vjenčanja tijekom vrhunca sezone trebali nastojati rezervirati godinu ili više unaprijed. Nakon što je mjesto osigurano, nastavite s rezervacijom glavnih dobavljača kao što su planer, cvjećar, fotograf, dizajner torti i glazbenici.

Ako niste sigurni želite li prvo rezervirati termin ili mjesto, odredite prioritet onome što vam je najvažnije. Ako ste se odlučili za određeno mjesto, odmah ga rezervirajte, a zatim angažirajte planera da koordinira ostale detalje. Suprotno tome, ukoliko imate nedoumica u vezi s mjestom događaja, ali ste sigurni u vezi s određenim planerom, prvo rezervirajte planera i potražite njihovu pomoć u pregovorima s mjestima i dobavljačima.

Napomena: Pitate se želite li prvo rezervirati organizatra ili prostor? Stvarno se radi o onome što je vama najvažnije. Ako imate mjesto za koje sigurno znate da ga želite, bez pitanja, rezervirajte mjesto što prije, a zatim rezervirajte svog planera da vam pomogne organizirati sve ostale detalje. S druge strane, ukoliko niste sigurni oko mjesta događaja, ali znate da želite određenog organizatora, prvo rezervirajte svog organizatora, a zatim dopustite da vam oni pomognu u pregovorima s mjestom i dobavljačima.

  1. Nemate rezervni plan

Stručnjaci jednoglasno preporučuju da svi organizatori vjenčanja trebaju pripremiti rezervni plan. Može doći do neočekivanih vremenskih uvjeta ili otkazivanja dobavljača, a važno je da parovi budu spremni. Mudro je procijeniti troškove provedbe rezervnog plan, na primjer, parovi bi trebali razmisliti o trošku najma šatora u slučaju kiše tijekom dočeka. Osim toga, razmotre i kupnju osiguranja od odgovornosti za vjenčanje i osiguranja od otkazivanja. Neophodno je pažljivo pročitati sitni ispis ugovora o mjestu i dobavljaču kako biste razumjeli uvjete u slučaju da datum ili mjesto vjenčanja treba promijeniti. Imati planera uz sebe tijekom ovog procesa može biti od velike pomoći.

4. Ne odvajate vrijeme za uživanje u trenutku

Usred užurbane prirode planiranja i organizacije vjenčanja, ključno je ne zaboraviti jednostavno uživati ​​u trenutku. Uostalom, to je slavlje ljubavi! Tijekom cijelog procesa planiranja koji vodi do dana vjenčanja, pobrinite se da imate večernje sastanke sa svojom dragom osobom na kojima ne razgovarate o stvarima vezanim uz vjenčanje. Na dan vjenčanja povjerite svoj telefon svom planeru kako biste se mogli potpuno prepustiti i biti prisutni u trenutku.

5. Ne angažirati profesionalca

Iako neki parovi u početku mogu imati sumnje, važno je prepoznati prednosti angažiranja profesionalnog organizatora vjenčanja. Angažiranjem stručnosti stručnjaka iz industrije vjenčanja dobivate pristup najboljim cijenama, dobavljačima i mjestima koja je teško rezervirati te stručnim savjetima onih koji razumiju industriju iznutra. U području vjenčanja postoje brojne mogućnosti za sastavljanje tima za vjenčanje i dizajniranje dekora. Profesionalni planer pomoći će suziti te opcije na temelju vašeg stila vjenčanja, proračuna i procesa dobavljača koji su u skladu s vašim preferencijama planiranja.

Osim što se bave zamršenim detaljima, organizatori vjenčanja značajno umanjuju stres kod parova. Također, omogućuju vam da u potpunosti doživite trenutak na dan vjenčanja, umjesto da brinete o detaljima u zadnji tren i upravljate dobavljačima. Važno je zaštititi svoje emocionalno blagostanje i financijska ulaganja tako da stručnjak upravlja svim detaljima.