Hrana i piće

Kako napraviti veganski ili vegetarijanski meni za vjenčanje

veganski jelovnik
veganski jelovnik

Poslužite biljne obroke u kojima će svi uživati.

Od svih zadataka u planiranju vjenčanja, donošenje konačne odluke o jelovniku jedan je od izazovnijih. Za parove koji žele poslužiti veganski ili vegetarijanski meni, bilo da slijede prehranu bez mesa ili su zainteresirani za održiviju kuhinju, odabir jela postaje malo teži.

Bez obzira na to hoćete li poslužiti potpuno ili djelomično veganski ili vegetarijanski meni, želite poštovati vlastite kulinarske preferencije i usrećiti svoje goste. Dobra vijest je da ne morate biti pod stresom prilikom planiranja jelovnika. Sasvim je moguće stvoriti veganski ili vegetarijanski izbor hrane koji ne samo da će odražavati vašu osobnost, stil života i odnos, već će i zadovoljiti sve prisutne.

Posluživanjem obilja cjelovitih namirnica dokazat ćete svojim gostima da ne trebaju obroci s mesom da bi se osjećali zadovoljno. Da bismo vam pomogli da krenete, savjetovali smo stručnjake, od veganskih i vegetarijanskih kuhara do nutricionista za biljnu prehranu, kako biste dobili njihove najbolje savjete i trikove za planiranje biljnog jelovnika koji je sve samo ne dosadan.

U nastavku ćete pronaći ideje za biljno usmjeren meni koje će vas sigurno nadahnuti.

Zašto odabrati veganski ili vegetarijanski meni za vjenčanje?

Postoji mnogo prednosti posluživanja biljnih obroka na vašem vjenčanju, čak i ako svakodnevno ne slijedite vegansku ili vegetarijansku prehranu.

Evo nekoliko najvažnijih razloga zašto parovi biraju jelovnik usmjeren na biljnu prehranu.

Usklađuje se s vašim stilom života Vaš je vjenčani dan jedan od najvažnijih događaja u vašem životu, stoga bi svaki detalj trebao odražavati tko ste kao par. Budući da hrana koju poslužujete na vjenčanju gostima pruža uvid u vaš odnos, uključivanje omiljene kuhinje bit će autentično i ugodno iskustvo za sve.

Ako redovito konzumirate vegansku hranu, odabir vjenčanog menija koji odražava vaše prehrambene preferencije je logičan izbor. Za naše parove koji su vegani i vegetarijanci, prednosti su očite: Ostaju vjerni sebi i jedu svoju omiljenu hranu na dan vjenčanja. Nitko ne bi trebao jesti samo prilog salatu i običnu tjesteninu na svom vjenčanju jer obrok nije veganski.  

Eko-friendly je

Za parove svjesne ekologije, biljni meni je najbolji izbor. Veganska i vegetarijanska jela zahtijevaju manje energije i stvaraju manje otpada od jela koja su bazirana na mesu. Mnogi ljudi možda nisu potpuno vegani cijelo vrijeme, ali zaista žele da njihovo vjenčanje ima pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu oko njih.

Hranjivo je

Veganski ili vegetarijanski meni ne samo da je bolji za planet, već je i bolji za vaš um i tijelo. Biljni obroci bogati voćem i povrćem pružaju brojne zdravstvene prednosti, od poboljšanja raspoloženja do sprječavanja određenih bolesti. Uzmite u obzir da to što je nešto vegansko ili vegetarijansko ne znači automatski da je dobro za vas. Ono na što zaista trebate paziti je cjelovita biljna prehrana. To znači voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice pripremljene s prirodnim okusima.

Savjeti za planiranje veganskog ili vegetarijanskog jelovnika za vjenčanje

Odabir vašeg biljnog jelovnika može biti zastrašujući zadatak, pogotovo kada postoji toliko ukusnih opcija za odabir. Da biste proces učinili glatkim i stvorili veganski ili vegetarijanski jelovnik koji će oduševiti čak i goste koji jedu meso.

Postavite očekivanja

Da biste najbolje pripremili svoje goste, unaprijed im javite da će vam biti ponuđen biljni jelovnik. Ako poslužujete buffet ili obiteljski stil, možete dodati kratki opis na karticu s detaljima ili na vašu web stranicu za vjenčanje.

Odredite stil obroka Prije nego što odaberete hranu za svoje vjenčanje, razmislite kako želite poslužiti goste. Bilo da je to posluživanje u više slijedova, obiteljski stil večere ili samoposluživanje, odabir stila obroka pomoći će vam suziti izbor jela.

Razmotrite sezonske namirnice

Jedan od načina da vaš veganski ili vegetarijanski jelovnik bude ukusan i svjež je odabirom sezonskih namirnica. Obratite se lokalnim poljoprivrednicima ili proizvođačima kako biste saznali koje su namirnice dostupne u vašem području tijekom vašeg vjenčanja.To će vam omogućiti da iskoristite najbolje sastojke i podržite lokalnu zajednicu.

Obratite pažnju na raznolikost

Važno je osigurati da veganski ili vegetarijanski jelovnik bude raznolik i zanimljiv. Razmišljajte o različitim teksturama, bojama i okusima kako biste osigurali da sva jela budu ukusna i privlačna. Ovo će dodati dimenziju vašem obroku i impresionirati goste.

Razmotrite internacionalne kuhinje

Istraživanje različitih internacionalnih kuhinja može vam pružiti mnogo inspiracije za veganski ili vegetarijanski jelovnik. Sve od mediteranske, azijske, meksičke pa do indijske kuhinje ima bogate biljne opcije koje će zadovoljiti sve vaše goste.